Merhaba of hallo! Welkom in mijn webwinkel.

Tijdens mijn vele reizen naar Turkije ontdekte ik al lang geleden de hamamdoek, ik was meteen enthousiast. Een superleuk en handig product, niet alleen voor sauna of hammam, maar voor zoveel meer te gebruiken. Inmiddels een trenditem en voor velen niet meer weg te denken uit koffer of rugzak. 

Ruim 10 jaar geleden startte mijn schoonzus Figen de productie van hamamdoeken in Turkije. De periode voorafgaand heb ik haar diverse keren vergezeld op tripjes naar de textielregio Denizli. We genoten van de landschappen, het eten en de warme ontvangst die ons overal ten deel viel. Inmiddels is Lalay uitgegroeid tot een groot merk met een uitgebreide collectie van onder meer hamamdoeken, badjassen en plaids.  Producten die de sfeer van het oude Anatolië uitademen.

De medewerkers van Lalay maken eerlijke, ambachtelijke producten in een kleinschalige weverij in het dorpje Babadag tussen eindeloze katoenvelden. Zij gebruiken de beste kwaliteit garens van 100% absorberend katoen of een combinatie met natuurlijke materialen zoals bamboe of linnen. 

De weverij maakt uitsluitend gebruik van traditionele handbediende weefmachines. Deze weefmachines kunnen heel oud zijn, destijds aangeschaft door Kemal Atatürk om de economie te stimuleren.​ De snelheid van het weven met deze machines ligt veel lager in vergelijking met massa geproduceerde stoffen, de draad raakt minder beschadigd en zorgt voor een duurzaam product wat lang meegaat en mooi blijft.

Ook biedt de weverij werkgelegenheid aan inwoners van het dorp en houdt het oude ambacht in stand. Zo worden ook alle kwastjes aan de hamamdoeken handgedraaid door voornamelijk de vrouwen in het dorp. Niet alleen werk, maar ook een sociale aangelegenheid waarbij de laatste roddels worden uitgewisseld onder een glaasje çay (thee). 

Het dorpje Babadag en omgeving

Productie Lalay 

De zon staat centraal in mijn leven. Deze mis ik nog wel eens in ons grijze kikkerlandje. Yazgibi betekent dan ook zomers of letterlijk 'zomer' en 'tijd' in het Turks. 

Gelukkig heb ik altijd de mogelijkheid gehad om veel te reizen en andere culturen te leren kennen. Hier komt dan ook mijn voorliefde voor 'Oosterse' spulletjes vandaan. Zo omring ik mijzelf met een permanent vakantiegevoel welke ik hoop over te brengen middels deze webwinkel.

Geniet mee van de Yazgibi lifestyle!

Margo Benedictus

 

© 2018 - 2024 Yazgibi | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel